КОМПОСТУВАННЯ

Дедалі люди частіше чують слово компост, але більшість з них живуть у квартирах та не надають цьому значення. Органічні кухонні відходи прямують у смітник разом з іншими відходами. Що варто знати про компост та чому варто компостувати власне сміття, чи знаходити шляхи вирішення цього питання? Читайте у статті.

Ось 8 причин, чому компостування – це не лише популярний тренд, але і спосіб збільшити врожай і покращити власне здоров’я.

1. Зменшення територій звалищ

Для України це особливо актуальне питання, оскільки більшість українських сміттєвих звалищ уже давно віджили своє. Більшість з них не обладнані належним чином. Деякі звалища вже не вміщуються у відведені межі, а тому все частіше опиняються за їхнім кордоном, засмічуючи навколишню природу. Всі пам’ятають, як 2 роки тому у Грибовичах під Львовом стався обвал? Так от, Грибовицьке сміттєзвалище було аварійним і необхідність його закрити була вже давно, однак відходи туди звозили, незважаючи на небезпеку для працівників для місцевих жителів. Хоча чверть відходів могла на ньому і не опинитися, якби люди лише компостували органіку. Навіть не згадуємо про повторне використання більшості матеріалів, які ми звикли викидати.

2. Високоякісні добрива

Компост – чудове органічне добриво, багате на поживні речовини та мікроелементи. Його можна використовувати як в саду і городі, так і в себе в квартирі, підживлюючи ним квіти.

3. Зменшення викидів парникових газів

Внаслідок перегнивання органіки на сміттєзвалищах виділяються токсичні гази і метан. Компостування може зменшити цю проблему в рази.

4. Покращення якості повітря

У компост додають листя, бур’яни (без насіння) та інші відходи рослинного походження. Замість того, щоб їх спалювати чи викидати на смітник, вони будуть використовуватися з користю.

5. Компост – натуральний пестицид

Використання компосту у якості пестициду зменшує негативний вплив хімічних речовин на ґрунти і перешкоджає їхньому потрапляння у воду.

6. Зменшення кислотності та лужності ґрунту

Додавання компосту зменшує кислотність та/або лужність ґрунту – від цього залежать мікробіологічні процеси, розвиток рослин і напрям процесів ґрунтоутворення.

7. Зменшення ерозії ґрунту

Додавання компосту у ґрунт покращує його якість, оскільки туди потрапляють поживні речовини. Окрім цього, він утримує вологу, що позитивно впливає на врожайність. За підрахунками, збільшення органіки у ґрунті на 5% посилює його здатність утримувати вологу вчетверо.

8. Сприяння біорізноманіттю

Компост є поживним середовищем, а отже місцем проживання багатьох видів мікроорганізмів, дощових черв’яків, які додатково покращують якість ґрунту, а як наслідок – врожайність.

Для компостування категорично не годяться:

  • М’ясо і риба.
  • Напої (соки, компоти, супи, кисломолочні та молочні напої і т.д.).
  • Кістки.
  • Шкірка цитрусових (але її можна посушити і влітку робити настій, що відлякує шкідників).
  • Шкаралупа волоських горіхів.
  • Будь-яке масло.
  • Фекалії (в тому числі тварин, можуть бути заражені гельмінтами).

У компост годяться:

  • Овочеві очищення, фруктова шкірка і лушпиння (цибуля, насіння).
  • Яєчна шкаралупа.
  • Каші.
  • Черствий хліб.
  • Залишки чаю та кави.
  • Паперові серветки (без малюнку).

Сортуйте сміття разом з УМК!

Всі фото взято з мережі Інтернет, права на них належать авторам фото.