Проект “Розділяй” – про скло та скляну тару

Наступна стаття з серії проекту “Розділяй” – про скло і скляні пляшки.
Процедура переробки скла одна з найпростішим і є надзвичайно ефективним. Традиційні питання та відповіді нище!

silkatne-sklo-virobnictvo-vikoristannya_303

Так пляшки ж можна просто перемити і використати заново, правильно? Вдома ми ж миємо банки і використовуємо їх ще раз?

Частково це правильно – багато скляних пляшок здають у повторну обробку – це називається склотара. Склотара це використані пляшки які пересилають назад на завод, перемивають і оброблюють і просто використовують повторно.

А що відбувається з битими пляшками або тими, що тріснули?

Такий тип скла називають склобій – сюди потрапляють биті пляшки і склянки, закалене скло та інше бите скло. Це скло вже проходить повний цикл переробки скла зображений на рисунку нище.

Цикл переробки пляшки

 

Якщо скляна тара така екологічно чиста чому ж не всі пляшки скляні?

Тут є декілька нюансів. Перші, очивидні причини – це крихкість скла і його велика вага. Для товарів, що необхідні користувачу “на ходу” скло не підходить у якості упаковки взагалі, такий товар не буде продватися.

З неочевидних причин можна виділити підвищення вартості товару через скляну тару. Якщо виробник вирішує не покривати вартість тари товаром, то він починає втрачати гроші – тара не 100% повертається назад і тому гроші втрачаються.

Проте багато виробників обирають скляну упаковку – тому що вона зберігає свіжість продуктів і не вступає у реакцію з вмістом. Також скло виглядає стильно та дорого – воно ідеально підходить для преміум  товарів.

Чи можна використовувати перероблену тару у харчовій промисловості чи це тільки “технічне” скло?

Звісно, перероблене скло можна використовувати для харчових цілей! При переробці скло дроблять до наймешних частин і потім переплавляють при високів температурі – скло виходить чистим і на 100% безпечним.

Етапи дроблення пляшки
Скло дроблять на мілкі частки і перплавляють – воно перетворюється на чисте скло для харчових цілей.